3. desember 2023
Nyheter

Yawns debutalbum nærmer seg

Last Updated on: 31st januar 2022, 12:23 pm

Februar måned står straks for døren, og en av utgivelsene som mange ser fram til, er debutalbumet til det eksperimentelle metal-bandet Yawn. 18. februar kommer fullengderen og det feirer bandet med en releaseturné i flere europeiske land.

[dropcap]B[/dropcap]andets debutsingle “Cement” kom ut i 2020, og førstkommende fredag slipper bandet første smakebit fra debutalbumet i form av singelen “Lachrymator II : Lignite”.

Å beskrive musikken til bandet er nesten litt vanskelig. De spiller til tider alt fra progmetal til industriell støyrock. Alt foregår instrumentalt og musikken inneholder en stor del av improvisasjon. Og ikke minst oppfinnsomhet.

Noen ganger tenker jeg på elementer fra en metalutgave av tidlig Einstürzende Neubauten, mens de selv beskriver musikken som “improviserte lydlandskap som går i kombinasjon med brutal estetikk fra moderne progressive metal-band som Meshuggah, Car Bomb og Vildhjarta”.

At bandet ikke er redd for å eksperimentere beviser de ikke minst på singelen “Lignite” – som er åpningen på et stykke som heter “Lachrymator II”. Live har bassisten brukt en trommestikke som slås på strengene på bassen for å oppnå den effekten han ville ha, men på plata har de tatt det enda lenger ved at han har byttet ut trommestikka med et skrujern!

Det gir en helt unik aggressiv og rå effekt.

Singelen kommer 4. februar. Bandet slipper også en smakebit nummer to fredag 11. mars – «Tokamak IV : Critical Mass» – før selve albumet “Materialism” slippes fredag 18. februar på bandets egen label Mindsweeper Records. Albumet slippes digitalt og på CD.

Coveret er et maleri av Arne Martin Nybo.

Foto: Emil Veste.

Bandet beskriver selv albumet som «En 37 minutter lang sammenhengende musikalsk reise som reflekterer veien fra bandets oppstart, til dit Yawn står i dag. Albumet er et resultat av tre år med eksperimentering innen samspill, komposisjon og produksjon med målet om å skape et nytt og friskt bidrag til den moderne verdenen av instrumental-musikk. Yawn trekker sterke innflytelser fra moderne metal og improvisert kunstmusikk,”

Utgivelsen feires med en releasekonsert på Røverstaden i Oslo 25. februar før bandet skal spille i Danmark, Tyskland og England.

Bandet består av Oskar Johnsen Rydh (trommer),  Simen Wie (bass), Torfinn Lysne (gitar), Mike McCormick (gitar/elektronikk) og Tarjei Kjerland Lienig (synthesizer).

Foto øverste bilde: Anette Skutevik.

Mens vi venter på den nye singelen fra bandet kan vi alltids ta en gjenhør med debutsingelen “Cement”.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.