5. desember 2023
Nyheter

Marcus Paus skal skrive korpsverk til Forsvaret

Last Updated on: 2nd februar 2022, 09:28 pm

Samtidskomponisten Marcus Paus skal skrive et musikalsk verks som handler om Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset, til Hærens musikkorps. Om enn tynn, så er det faktisk en link til prog her!

Marcus Paus. Foto: Cave tc . Brukt under Creative Commons lisensen

[dropcap]D[/dropcap]og blir det nok ikke noen progrocktoner i verket som skal spilles inn av Hærens musikkorps med dirigent Trond Husebø og urfremføres i oktober.

Paus – som er sønn av Ole Paus og Anne-Karine Strøm – er nemlig en anerkjent komponist innen samtidsmusikk, kammermusikk, korverk og operaer. Hans far Ole Paus har også stått for librettoen til et par av sønnens operaer.

Ifølge Wikipedia har imidlertid Marcus Paus en fortid bak seg som progrock-gitarist, uten at Prognytt har klart å finne ut i hvilken sammenheng. Mer aktuelt er dog det faktum at han er gift med fiolinisten og gitaristen Tirill Mohn.

Mohn var med på et par av utgivelsene til White Willow – “Ignitus Fatus” og “Storm Season” – og har også hatt bidrag fra ektemannen i sin solokarriere. Hun har flere album bak seg i det Prognytt vil beskrive som en slags blanding av folkemusikk/gotisk folk og new age. Kanskje en slags progfolk hvis vi legger godviljen til. I alle fall prog nok til å være registrert som soloartist hos Progarchives…

Hun har fire album bak seg. Det siste – “Said The Sun To The Moon” – kom ut i 2019.

Tilbake til ektemannen: Verket “Krigskorset” skal, ifølge pressmeldingen fra Forsvaret, bli et helaftens verk tematisert rundt Forsvarets høyeste utmerkelse, og de liv og historier utmerkelsen hedrer. Verket er tenkt mosaisk, der satser for større og mindre besetninger innen rammene av et stort korps kan konfigureres til et stort hele, men også brukes hver for seg for således å aktivt stå i militærmusikalsk tjeneste. Tanken er at verket skal være identitetsbyggende og samlende for de norske militærkorpsene, og samtidig som klingende gestalt trekke linjer gjennom norsk forsvarshistorie frem til i dag.

I år er Marcus Paus plateaktuell både med dobbeltalbumet «Cabin Fever: Pandemic Works» (Sheva Contemporary), med solo-, kammer og orkesterverker skrevet under pandemien 2020/2021, og albumet «Requiem/Trisyn/Læreren som ikke ble» (MTG).

Paus skriver også filmmusikk – han sto bak musikken til filmen “Upperdog” i 2009 – og ble i 2020 nominert til Amanda-prisen i Norge for beste originalmusikk, samt i 2021 til den nordiske filmmusikkprisen Harpe, samt Movie Music UK Award som «Breakthrough Composer of the Year» – alt for filmmusikken til filmen “Torden” (på engelsk “Mortal”) – en engelskspråklig norsk action-eventyrfilm basert på norrøn mytologi regissert av André Øvredal. Filmen hadde premiere i januar 2020.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.