3. desember 2023
AnmeldelserNyheterNytt

Fredagens singelslipp

Last Updated on: 12th oktober 2023, 10:57 pm

Det er blitt freddan’ – den dagen de fleste band og artister slipper både singler og album. I dag prøver vi noe nytt her på Prognytt, ved å samle opp noen singler og skrive noen korte anmeldelser av disse. I dag dreier det seg om Kryptograf, Trust Us, Gaute Storsve Trio og Yawn.

[dropcap]Å[/dropcap] anmelde singler har aldri vært noen prioritet i Prognytt, vi har konsentrert oss om album i den utstrekning kapasiteten har gjort det mulig, men som en del av den nye “given” så kommer vi til å prøve i alle fall en liten oppsummering når det er muligheter for det. Albumanmeldelser tar mer tid, men vi er i gang med det også. Vi begynner med fire singleslipp som alle slippes i dag.

Kryptograf: Asphodel

 (4/5)

Kryptograf (bildet øverst)  kommer med sitt andre album – «The Eldorado Spell» 25. februar. I den forbindelse slipper de singelen «Asphodel».

Bandet spiller vel noe som kan kalles tung, psykedelisk doom-hardrock eller noe slikt, og singelen – som også er åpningslåta på albumet – er et godt eksempel på det.

Den er tung og sugende og drar oss rett tilbake til 70-tallet psykedeliske tungrock, men omtrent litt over midten i låta kommer et taktskifte, fortsatt tungt, men med en akustisk gitar i front. Og plutselig heller det nesten mer over i psykedelisk pop! En absolutt velvalgt åpningslåt på albumet, som kommer 25. februar.

Trust Us: Marathon

  (3/5)

Trust Us er et nytt bekjentskap fra Bergen, som kommer med sitt debutalbum Non-Zero-Sum Game” 25. mars. “Marathon” er andre single fra albumet.

Bandet består av medlemmer og eks-medlemmer fra blant annet Major Parkinson, Ribozyme og Natt. Bandet er på mange måter inne i det samme musikalske territoriet som Kryptograf, men uten det litt rhythm and blues-baserte kompet.

Her er det mer energisk tung rock, mer intens vokal og mer progressivt enn forrige band. Selv beskriver det seg som et alternativ post-rock-band.

Absolutt hørbart – ser fram til albumet.

Gaute Storsve Trio: Einar

 (3/5)

Gaute Storsve bør være velkjent innen progkretser som bidragsyter i en lang rekke band og prosjekter, som for eksempel Rhys Marsh And The Autumn Ghost, Weserbergland, og Marius Leirånes.

Storsve har også selv hatt flere prosjekter der han har dratt inn folk fra progmiljøet, ikke minst Ketil Vestrum Einarsen på flere prosjekter enn bare Weserbergland. Hans egen trio ligger imidlertid mer i jazzlandskapet, gjerne med inspirasjon fra cubansk son og gamle meksikanske boleros til 1970-talls jazzrock og modaljazz. Interessen for cubansk musikk oppstod da han bodde og jobbet en periode på Cuba.

Med singelen “Einar” ønsker han å hylle sin nylig avdøde bestefar. Singelen er den andre fra albumet “El Gran Gotzilla”, som kommer 25. februar. Låta er en behagelig, søkende og melankolsk snutt. Man senker skuldrene når man hører på den. Mye prog er det dog absolutt ikke i dette.

 

Yawn: Lachrymator II : Lignite

 (3,5/5)

Yawn kommer med sitt debutalbum “Materialism” 18. februar. I forkant slipper de to singler, og den første ble sluppet i dag. Den andre kommer neste fredag.

“Lachrymator II : Lignite” er en veldig spesiell og brutal, men kort affære, som har vært en livefavoritt med bandet, ifølge dem selv. Bassisten bruker en trommestikke for å slå på basstrengene på konsertene, men i studio var ikke det hardt nok, så da ble det brukt en skrutrekker istedenfor..

Dette er instrumental, industriell progressiv støyrock. Den første smakebiten fra albumet er en maskinell støyaffære som står og stomper hele tiden med den allerede nevnte basseffekten pluss en enerverende synth, en trommis som nesten utelukkende bruker tammene og en hylende gitar. Og om det ikke høres veldig forlokkende ut, så blir faktisk totalen det.

En slik midt-i-trynet-effekt blir nemlig ganske så kult til slutt! Men ikke noe for sarte sjeler, altså…

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.