9. desember 2023
AnmeldelserNyheterNytt

Connect The Circle: Mother Of Evil (2021)

Last Updated on: 12th oktober 2023, 10:56 pm

Det er sjelden jeg blir imponert over nye band i sjangeren progressiv metal, men denne gangen, dog noe sent, har jeg endelig oppdaget et album som makter å imponere meg innimellom.

Connect The Circle er basert i Drammen/Tønsberg og har to egenfinansierte album bak seg, hvorav nummer to – “Mother Of Evil” – kom ut på CD i fjor, og digitalt over nyåret.

Strengt tatt er vel dette mer metal enn progmetal, men samtidig aner jeg progtendenser innimellom. Bandet utmerker seg på dette albumet med et knippe jevne og gode låter, kombinert med tunge og saftige riff, et keyboard som holder seg i bakgrunnen og ikke tar over all oppmerksomheten, slik at dette blir tungt og ikke for kommersielt, og en god vokal som utmerker seg positivt, ikke minst på kuttet “When The King Cried” – som vi skal komme tilbake til.

Og når bandet i tillegg inkluderer både hardingfele, trekkspill, og litt godmodig brumlende Harley Davidson i instrumenteringen, så frembringer det både smil og anerkjennende nikk – for det er gjort på en såpass fengende måte at det rett og slett klaffer 100 prosent!

Albumet åpner med låta “The Legend Of Becky Cotton” – om en kvinne i USA på 1800-tallet (hvis jeg ikke tar helt feil) – som drepte tre av sine ektemenn for deretter å sjarmere juryen i rettsaken såpass at hun visstnok ble frikjent. Hun ble deretter drept av sin egen bror – som så henne flørte med nok en mann, og ville forhindre at han ble hennes fjerde offer…

“Evel Knievel” er en hyldest til den amerikanske motorsykkelegenden ved samme navn, som var mest kjent for sine stunts med motorsykkel og sin spesialitet – lange hopp. Rekorden var vel et hopp over 14 Greyhound-busser i 1975!

Plata avsluttes med allerede nevnte “When The King Cried” – som handler om Kong Haralds tårer ved den offentlige markeringen for Utøya-ofrene i 2011. Den låta gjorde faktisk at bandet fikk et takkebrev fra Slottet – noe vi har skrevet om tidligere.

Tekstmessig er det altså stor variasjon her, fra livsfarlige hustruer, til romferder, stuntmenn og Utøya-terroren. Mye mer substans enn “hjerte og smerte” og “kill the beast” her altså.  Musikalsk er dette også topp håndverk og fortjener oppmerksomhet fra et langt større publikum enn de kanskje har fått hittil.

Et av de bedre metalalbumene som faktisk vektlegger det musikalske håndverket framfor tekniske finesser og flinkis-spill – som langt mer pompøse band i denne sjangeren har en lei tendens å gjøre. Dermed ikke sagt at dette ikke er en gjeng med ytterst kompetente musikere – for dette er både tight, fengende og tungt – tre ting på en gang! Se, det er faktisk mulig!

Bandet består av Arild Fevang (vokal), Kenneth Brastad (gitar), Mariuuz (bass), og Robert William (trommer). Bandet har også med Øystein Fevang som gjestemusiker på keyboards, Oddvar Sand som gjestemusiker på trekkspill og Bente Storbakken som gjestemusikker på hardingfele. De to siste fra Øvre Eiker Spellemannslag.

Albumet er mikset, innspilt og co-produsert av Peter Michelsen (kjent fra Donkeyboy) i Norsk Lydstudio. Mastering er gjort av Tom Kvålsvoll (kjent fra blant annet
Dødheimsgard, Nocturnal Breed, Paradigma og Sarkom) ved Kvalsonic Lab.

Karakter: 4 av 5

Connect The Circle: “Mother Of Evil” – Threshold Of Pain Records. CD kom i november i fjor, digital release var 8. januar.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.