Pink Floyd slipper Ukraina-single

Last Updated on: 7th april 2022, 10:11 pm

For første gang på 28 år slipper Pink Floyd en ny låt. Anledningen for utgivelsen av «Hey Hey Rise Up» er krigen i Ukraina. Årsaken er en video på Instagram der David Gilmour så den ukrainske rockesangeren Andriy Khlyvnyuk framføre en protestsang fra 1914.

Khlyvnyuk er frontman i det ukrainske rockebandet Boombox, som Gilmour har spilt med live i forbindelse med en veldedighetskonsert i London i 2015.

På Instagram-videoen står Khlyvnyuk i militært utstyr og synger protestsangen utenfor St. Sofia-katedralen i Kyiv. Han har senere blitt skadd av granatsplinter og vært innlagt på sykhus.

Den nye singelen fra Pink Floyd sampler denne opptredenen fra Khlyvnyuk og inkluderer en typisk floydsk gitarsolo fra Gilmour. Trommis Nick Mason deltar også, og til avisen The Guardian sier Gilmour at så lenge han og Mason er med – så er det Pink Floyd.

I tillegg er mangeårig bassist Guy Pratt med, mens Nitin Sawhney står for keyboardarbeidet. Avdøde Rick Wrights datter Gala var også med på innspillingen i forrige uke.

– It’s a really difficult and frustrating thing to see this extraordinarily crazy, unjust attack by a major power on an independent, peaceful, democratic nation. The frustration of seeing that and thinking ‘what the fuck can I do?’ is sort of unbearable, sier Gilmour.

Inntektene fra salget av singelen går til humanitær hjelp til Ukraina.

Roger Waters er – ikke overraskende – ikke med på prosjektet. Få uker før Russland invaderte Ukraina sa Waters at en slik invasjon var utenkelig, etter at invasjonen var et faktum har Waters fordømt den, men samtidig gitt uttrykk for at nyhetsdekningen er propaganda for å sverte Russland.

Til dette sier Gilmour til avisen: – La oss bare si at jeg ble skuffet, så lar vi det være med det. Det kan du tolke som du vil, er det eneste han ønsker å si om Waters.

Gilmour, som har vært i kontakt med Khlyvnyuk via Facetime, har også en personlig grunn i tillegg til å involvere seg i Ukraina-krigen. Hans svigerdatter er fra Ukraina, noe som gjør hans barnebarn til halvt ukrainere, halvt briter.

Bandet har også laget en video til låta.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.