17. april 2024
KonsertNyheter

Junipher Greenes jubileumsfeiring nærmer seg slutten

Last Updated on: 27th september 2023, 05:02 pm

To år forsinket nærmer Junipher Greenes lille jubileumsturne seg slutten. I morgen er det konsert på Rockefeller og fredag er det Halden som står for tur. I oktober blir det festival på Svalbard.

Opptredenen på festivalen Dark Season Blues på Svalbard 28. oktober får i tillegg en ekstra tvist. Geir Bøhren og Bent Åserud er jo også kjent for å lage musikk til både filmer og TV-serier, og har lovet at gruppa skal framføre temaet fra filmen “Orions Belte” – der Svalbard er et sentralt sted i handlingen – når de står på scenen i Kulturhuset i Longyearbyen!

I 1971 skapte Junipher Greene avisoverskrifter da de ga ut albumet «Friendship». Det ble ansett som et vågalt stykke musikk og plateselskapet forlangte at bandet måtte dekke deler av utgiftene til utgivelsen selv.

Coveret på dobbeltalbumet ble malt av en ung Odd Nerdrum, og produsert av bandet selv, Nils Bjarne Kvam og Harald Are Lund. Albumet lå 13 uker på VG-lista i 1971 og 1972, med nummer 8 som beste plassering. Albumet er også kjent som Norges første dobbeltalbum.

Det er i forbindelse med 50-års-jubileet for albumutgivelsen at turneen finner sted, og de av dere som er stø i hoderegning og har fulgt med i begivenhetene i verden de siste årene, har vel allerede regnet ut og konkludert med at jubileumsfeiringen er utsatt med to år på grunn av koronapandemien. Og dere har helt rett!

Bent Åserud og Bjørn Sønstevold startet forløperen til «progrockbandet» Junipher Greene. Gruppa ble startet i Oslo i 1966 og bandet var et av Club 7s husband. Gruppen tok navn fra en bussrute i Edinburgh som hadde en endestasjon som het Juniper Green. Bent Åserud hadde blitt innkvartert i nærheten av det busstoppet da han var på korpstur til Edinburgh med Lilleborg skoles musikkorps.

1. mai 1970 fremførte de for første gang «Friendship» på St. Hanshaugen i Oslo. Etter det spilte de flere ganger på Kalvøya-festivalen og de fleste andre festivalene i Norge. De var også med på flere radio- og TV-opptak og et dokumentarprogram om «Friendship». I 2007 kåret Dagens Næringsliv plata «Friendship» til beste norske rockeplate.

I 2019 ble bandet nominert til Hall of Fame i Rockheim, men av komplett uforståelige grunner ikke innlemmet, noe som gjør Hall of Fame til rene parodien og noe kommersielt makkverk av Rockheim som ikke lenger kan tas seriøst.

Jubileumsboksen til Junipher Greene er et stykke norsk progrockhistorie, med alle studioalbumene, DVD og bok.

Nå skal gruppen skape progfest på Rockefeller 28. september  og på Brygga i Halden 29. september før Svalbard får besøk i oktober.

Dagens besetning består av Geir Bøhren, Øivind Vilbo, Freddy Dahl, Bent Åserud og Jon-Willy Rydningen.

Det er i skrivende stund fortsatt mulig å kjøpe billetter til konsertene i morgen og fredag.

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.