2. desember 2023
IntervjuKonsertNyheter

Progfest på Gamla på lørdag

Last Updated on: 28th september 2023, 07:33 pm

Britiske The Book of Genesis returnerer til scenen på Gamla i Oslo på lørdag sammen med norske Monument Alley. Britene er kanskje noe mindre kjent enn sine canadiske kollegaer i The Musical Box.

Mike Morton. Foto: Anton Dluzewski

Dog ansees bandet å være et av Storbritannias ledende Genesis tribute-band, og kan også skryte av at flere av medlemmene i det ekte Genesis har overvært flere av konsertene deres.

– Vi har også møtt alle de originale Genesis-medlemmene, som er svært positive til det vi gjør, sier keyboardist Howard Boder.

Det er tredje gang bandet spiller i Norge, og grunnen er enkel:

– Vi kommer tilbake til Norge fordi vi elsker tilbakemeldingene vi får fra publikum også i andre land enn England.  I det meste av Europa hadde man ikke den samme punk-bevegelsen som i England, så progrocken holdt seg populær, i motsetning til England hvor progen gikk under jorda i en periode, sier Boder, og fortsetter entusiastisk:

Howard Boder. Foto: Anton Dluzewski

– Vi opplever at det norske publikummet setter pris på det vi gjør. Vi er vel det eneste britiske Genesis tribute-bandet som gjør et show med de komplette Peter Gabriel-kostymene slik Genesis gjorde det på 70-tallet. Vi sørger også for at hver enkelt konsert blir et fullstendig show med bilder, video og lyssetting. Genesis-konsertene var alltid spektakulære, og vi prøver å gjengi noe av den magien i våre show.

– Å gjenskape Genesis-uttrykket så nøyaktig som mulig, spesielt den tidlige Genesis-musikken, er musikalsk utfordrende, avslutter han.

Howard Boder (eller “Tony Banks” som vi jo også kan kalle ham), har bakgrunn fra klassisk musikk og har spilt Genesis siden han var 13 , trommis Andy Welsford har spilt trommer hele livet og har blant annet spilt med Meat Loaf og Then Jerico, og vokalist Mike Morton har blant annet bakgrunn som skuespiller, noe som gjør at han passer perfekt til å spille både Phil Collins og Peter Gabriel. Bandets nye gitarist, Dave Mason, er også gitarlærer.

Bandet fokuserer på den klassiske Gabriel/Hackett-perioden, fra «Trespass» til «Wind & Wuthering», og leverer altså et show med kostymer og samme teatralske autensitet som Genesis ble kjent for under sin progressive periode på 70-tallet.

Folk rock/progduoen Monument Alley med keyboardist Erlend Engebretsen (Fatal Fusion) og fløytist Astraea Antal (Gentle Knife) varmer opp med smakebiter fra sitt gedigne prosjekt, som etter hvert skal munne ut i et trippelalbum med symfonisk folk rock, progressiv rock og mer, med et stort knippe bidragsytere fra mange land.

Ved sine tidligere opptredener har duoen også hatt med seg noen av bidragsyterne i prosjektet, og kommende lørdag er intet unntak. Da stiller bassisten Ingar Sommerud opp. Han er en av fire bassister som bidrar på det kommende albumet. Sommerud har lang fartstid fra rockens mørke irrganger og har flere studioalbum bak seg. Han er blant annet kjent fra band som Moccacellar, Paragraf 3 B og Uglesett som alle har gitt ut album.

Dette blir i grunnen en historisk aften for Antal og Engebretsen, som krysset sti første gang nettopp på samme scene under Progtober 2017, da med sine daværende band Gentle Knife og Fatal Fusion. Et halvt år senere startet de samarbeidet som nå har vart i fem år.

Siden 2017 er Gentle Knife avviklet og Fatal Fusion er på ubestemt timeout. Antal har tatt med seg fire musikere fra Gentle Knife videre som solister i Monument Alleys studioprosjekt (Pål Bjørseth, Ole Martin Svendsen, Astrid Lenvik, Melina Oz) og Engebretsen har gjort det samme med to fra Fatal Fusion (Kjetil Saltnes, Knut Erik Grøntvedt).

Duoen sier det blir spesielt å dele scenen der det hele startet, og lover en times konsert med, typisk for dem, fargerike kreative antrekk og effekter, anekdoter og historier til hvert stykke, i tillegg til musikk med mange stemninger og følelsene godt utenpå kostymet. Alt fra havets dronning til vandrefalk.

Ansvarlig for det hele, arrangør Vetle Daler, oppdaget egentlig Genesis ganske sent, forteller han.

– Selv ble jeg blåst av banen første gang jeg hørte Phil Collins spille In the Air Tonight, og siden min første Genesis-konsert på Gentofte stadion i København i 1987 har jeg fulgt både Collins og Genesis tett. Etter hvert oppdaget jeg at det lå en gedigen gullskatt bak Invisible Touch, og siden har jeg fått et svært nært forhold til så å si alt Genesis har produsert. Skal jeg trekke fram ett album som en favoritt, må det nok bli Selling England by the Pund fra 1973, sier Daler, som brakte The Book of Genesis til Norge for første gang i 2016.

Billetter til lørdagens konserter kan kjøpes her.

 

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.