28. november 2023
IntervjuKonsertNyheter

Ruphus gleder seg til å feire «New Born Day» i kveld

Last Updated on: 25th oktober 2023, 04:27 pm

I kveld blir det endelig Ruphus-konsert i Oslo igjen. Bandet går på scenen for å feire at det er hele 50 år siden(!) debutalbumet «New Born Day» kom ut.

Det er nå 50 år siden Kjell B. Larsen og Asle Nilsen startet Ruphus, og den første låta bandet spilte inn var skrevet av Kjell B. Larsen, og het «Coloured Dreams». Den ble åpningskuttet på debutskiva, og det viste seg i ettertid at dette ble den Ruphus-låta de fleste husker. Larsen har også et eget band som har tatt navnet etter den låta.

Ruphus var et av flaggskipene innen norsk rock på 70-tallet. Bandet oppnådde stor anerkjennelse i flere europeiske land, og var vel egentlig mer populær i Vest-Tyskland enn de ble i Norge. De startet med å spille ganske så toff progressiv rock, men utviklet etter hvert til å gå mer i retning jazzrock.

Platekontrakt med Polydor ble skrevet våren 1973, og i september samme år gikk bandet i Rosenborg studios og spilte inn «New Born Day», som kom ut senere samme år.

Albumet «New Born Day» inneholdt hardt­slående rock, med klare referanser til utenlandske storheter som King Crimson, Jethro Tull, Yes og Savage Rose (det siste takket være Aspaas’ kraftige stemme). Med to gode vokalister i front, markerte Ruphus seg som et band i en klasse for seg.

Rune Sundby og Gudny Aspaas i Ruphus. Bak skimter vi Asle Nilsen på bass og til høyre Tore Wildauer på trommer. Fra Haugaland progrock-festival i 2017.

Besetningen på debutalbumet bestod av Asle Nilsen (bass, fløyte), Hans Petter Danielsen (gitar), Kjell B. Larsen (gitar, fløyte), Haakon Graf (orgel, piano, vibrafon), Thor Bendiksen (trommer, perkusjon), Gudny Aspaas (vokal) og Rune Sundby (vokal, akustisk gitar, saksofon).

Ruphus ble oppløst i 1981, men har gjort noen få comeback-konserter siden den gang, blant annet på Rockefeller i 2010, Haugland prog- og rockfestival i 2017, og en utsolgt konsert på Parkteatret i 2019.

På konserten i kveld stiller både Gudny Aspaas, Rune Sundby, Håkon Graf, Kjell Larsen og Asle Nilsen fra originalbesetningen opp.  På trommer kommer Tore Wildauer, mens Ola Aanje bidrar på keyboards, og Ture Janson på gitar. Wildauer og Janson er også med i Kjell B. Larsens band Colored Dreams.

Kjell B. Larsen i Ruphus.

Bandet har ligget i hardtrening for å gi et så godt show som mulig.

– Vi er ferdig med en ukes øving og jeg kan ikke huske at bandet har vært så bra tidligere. Så vi har store forventninger, sier Kjell B. Larsen til Prognytt.

Vokalist Gudny Aspaas er også i fyr og flamme før konserten og forteller at bandet hadde sin siste øving i går, og startet klokken 11 på formiddagen og holdt på i mange timer.

– Vi har ikke spilt sammen på mange år, sist gang var vel i 2019, og i tillegg er det jo to nye som skal være med, sier Aspaas til Prognytt, og sikter til Aanje og Janson.

– Det er veldig morsomt, vi frisker opp gamle minner og vi har øvd intenst for å få til en så god liveopplevelse som mulig i kveld. Det er jo en viss vanskelighetsgrad på kompet som ikke er så vanlig nå om dagen, sier hun.

Aspaas kan fortelle at også den nye låta de ga ut tidligere i høst står på spillelista i tillegg til låtene fra «New Born Day». Noe fra andrealbumet «Ranshart» kan hun også love.

Hun utelukker ikke at det kan bli aktuelt med flere konserter, men sier det er opp til arrangørene rundt om i landet.

– Vi er jo ikke akkurat de som blir spilt mest nå om dagen, ungdommene hører jo på helt andre ting, avslutter hun.

Det er vel en viss fare for at publikummet i kveld også er godt opp i årene, men Prognytt tviler ikke på at de som kommer får en god opplevelse og viser seg like dedikerte som i «gamle dager»!

Konserten starter på Rockefeller rundt klokka 20 i kveld (dørene åpnes klokka 19).

 

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.