28. november 2023
IntervjuNyheter

Confirmation Bias med nytt singelslipp

Last Updated on: 17th november 2023, 03:10 pm

Confirmation Bias er et Stavanger-basert band som er relativt ferske på den norske progscenen. I alle fall når det gjelder utgivelser. Tidligere i år ga de ut sin debutsingel «Epiphany» og forrige fredag kom låtslipp nummer to: «In Memory Of …»

Bandet spiller selv det de kaller en krysning mellom art rock og progrock med inspirasjon fra 70-tallsrock og med en dose av moderne rock og metal. Det låter uansett ganske så fett og tøft på de to låtene de har ute nå.  Selv om bandet er ferske på progrockfronten med eget materiale, har medlemmene en bred erfaring fra andre band, ikke minst Rush-tributebandet Rusj.

Ørjan Risa Svensen. Foto: ©Øystein Viland/Viland Photo. Brukt med tillatelse.

– Confirmation Bias er et bandprosjekt som gradvis ble til mens vi fremdeles spilte i Rusj (A working man’s tribute til Rush). Jon Martin Haarr (bassist) og jeg hadde lenge snakket om å gjøre eget låtmateriale, og det ble etter hvert en naturlig overgang fra å spille Rush-låter til å komponere eget materiale. Vi startet tilbake i 2015 med å jamme litt som trio, ved å klippe og lime sammen ideer. Kai Gabrielsen (trommis) tok så en pause fra bandet, mens jeg og Jon M fortsatte ved å treffes en gang i uken med et portabelt hjemmestudio der mesteparten av låt-ideene til det kommende albumet ble til, forteller gitarist Ørjan Risa Svensen til Prognytt.

– Den opprinnelige planen var å skrive et konseptalbum med tematikk som omhandlet tilværelsen i Norge rundt begynnelsen av det 20nde århundre, og folkevandringen til USA. Men det viste seg å bli noe vanskelig å finne en god nok historie med en rød tråd gjennom hele albumet. Teksten til noen av låtene tar likevel utgangspunkt i denne tematikken, fortsetter han.

Kai Gabrielsen kom tilbake etter at flere av demoene var på plass, og Fredrik Skår kom etter hvert med på tangenter. Å finne vokalist som passet både musikalsk og sosialt var imidlertid ingen lett oppgave.

– Etter å ha hørt Lars Martin Aasgård fremføre Bowie-låter med Diamond Dogs, spurte vi om han var interessert i å bli med i studio for å synge på låtene (som en «hired gun»). Vi fant snart ut at Lars Martin var en meget bra match, og han ble tilbudt fast rolle i bandet, noe han heldigvis takket ja til, forteller Ørjan.

Et navn som nok flere av Prognytts lesere kjenner fra før av, er ex-Magic Pie-medlem Eirik Hanssen. Han er nå også med i bandet og kan sees i videoen til «In Memory Of…».

– Han flyttet fra Moss til Stavanger for noen år siden og endte tilfeldigvis opp i nabolaget mitt. Han ble spurt om å være med i bandet samtidig som Fredrik Skår ble med, men den gangen passet det ikke. Nå er vi utrolig begeistret for å melde at Eirik nylig har takket ja til å bli fast medlem, hvor hovedbidraget blir vokal, gitar og mandolin i påkrevde tilfeller. Det er veldig spennende for oss å få en person med på laget som har spilt på scener med band som Saga, Opeth, Spock’s Beard og The Flower Kings for å nevne noen. Så hjelper det selvsagt også at han er en trivelig og dyktig kar, sier Ørjan.

Bandet ga i mars ut den første singelen fra det kommende albumet; «Epiphany» og den nyeste «In Memory Of…», ble altså sluppet forrige fredag. Begge med tilhørende videoer til.

– Planen er at det komplette albumet skal ut innen første kvartal neste år, og i den anledning planlegges det releaseparty i løpet av våren. Det har til nå kun vært snakk om å gi ut materiale på egen hånd, men vi er åpne for å inngå avtale om distribusjon og markedsføring. Vi er ekstremt spente på mottakelsen av albumet. De låtene vi har gitt ut til nå har så langt fått fantastiske tilbakemeldinger fra publikum både nasjonalt og internasjonalt og vi i CB har selvfølgelig klokkertro på at dette kommer til å bli bra. Det er jo tross alt musikk vi alle relaterer til. Albumet kommer til å få navnet «Century Mornings», og vi er svært så fornøyde med resultatet, avslutter Ørjan Risa Svensen.

Du kan følge med på hva som skjer med bandet på deres nettside og på Facebook, blant annet.

 

Bandbilde i toppen: Foto: ©Øystein Viland/Viland Photo. Brukt med tillatelse.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.