6. desember 2023
IntervjuNyheter

Full fart for Fatal Fusion

Last Updated on: 26th oktober 2019, 06:26 pm

Fatal Fusion har ikke spilt live siden Stavanger 4. november 2017. Det blir altså snart to år siden. Men i 2020 er planen at bandet entrer en scene nær deg. Innspillingen av bandets fjerde album er nemlig i full gang, og planen er å få det utgitt i løpet av neste år. For deretter å promotere det med flere konserter.

I fjor hadde bandet faktisk 10-årsjubileum, et jubileum som ble forbigått i stillhet.

-Vi overveide å gjøre en 10-års jubileumskonsert i Oslo, men valgte heller å fokusere på å utvikle nytt materiale til et nytt album, sier trommis Audun Engebretsen i Fatal Fusion til Prognytt. Bandet har nemlig skrevet nytt låtmateriale siden sommeren 2018, og fortsatte å jamme og utvikle materialet helt fram til januar-februar i år.

-Vi startet med opptak i april i år, og vi holder per i dag fremdeles på med opptak, men vi begynner å se lys i enden av tunnelen, fortsetter Engebretsen, som foruten å daske på skinn også skriver låter og tekster.

Fatal Fusion under Haugaland prog- og rockfestival i 2017. Dagen etter (i Stavanger) holdt de sin foreløpig siste konsert, men til neste år blir det livespilling igjen. Foto: Irmina Lunnøy

-Det tar som regel litt tid i studio, siden vi bor ganske spredt, og relativt langt fra hverandre. Kun to av medlemmene er bosatt på Hurum, der vi har øvingslokalet hvor vi gjør alt av opptak. Vi står for både opptak, produksjon, miksing og artwork selv, noe som selvfølgelig er tidkrevende. Hovedårsaken til at det går lang tid mellom hver utgivelse og konsert, er fordi vi har barnefamilier, vanlige jobber eller fulltids studier. Fatal Fusion da blir en bigeskjeft, en «klubb» hvor vi kan møtes, jamme sammen, spille konserter sammen, og selvfølgelig en kreativ outlet, sier han.

Audun Engebretsen i studio der Fatal Fusion nå spiller inn nytt materiale.

Bandet har derfor konsentrert seg om låtskrivningen og studioarbeidet framfor å spille konserter. Årsaken er at de føler at det er lett å miste litt av konsentrasjonen og “gofølelsen” hvis den kreative studioprosessen blir stykket opp med spillejobber.

-Vi pleier som regel ikke å gjøre konserter mens vi tar opp nye album, siden det er veldig tidkrevende å øve inn live-sett, og vi vil helst ikke miste tråden i opptaksprosessen når vi først er i gang. Vi setter kvalitet foran kvantitet, så når vi først gjør noe, så skal det gjøres skikkelig, om det er live-konserter eller lage album, understreker Audun Engebretsen.

Siste liveopptreden var altså i Stavanger (i regi av nå nedlagte Blackmoon Magazine) dagen etter opptredenen på Haugaland prog- og rockfestival i Haugesund i 2017.

Fatal Fusion har så langt gitt ut tre album: «Land of the Sun» i 2010, som var en privat utgivelse, «The Ancient Tale» i 2013, og «Total Absence» i 2016, begge utgitt av Karisma Records. Alle tre utgivelsene finnes både digitalt og på CD, og «The Ancient Tale» finnes også i vinylutgave.

-Siden materialet fra “Total Absence” var ganske komplekst, innså vi at vi trengte en ekstramusiker på disse konsertene, noe som gjorde at vi hyret inn Kjetil Saltnes på gitar og keyboard, noe som gjorde at vi klarte å fremføre materialet live på en mer tilfredsstillende måte. Kjetil var en vi hadde spilt med før i andre sammenhenger. Han har også hatt en liten finger med i utviklingen av det nye materialet, og gjester på deler av albumet på gitar, forteller Engebretsen.

Men selv om det har vært stille fra bandet de siste to årene, så har ikke medlemmene ligget på latsiden.

Vokalist Knut Erik Grøntvedt i studio. Fatal Fusion er i full gang med nytt album.

Keyboardist Erlend Engebretsen har, som Prognytt tidligere har skrevet, dannet duoen Monument Alley med fløytist Astraea Antal fra nå oppløste Gentle Knife. Dette prosjektet hersker det en viss mystikk rundt, men duoen kommer med små drypp på sin Facebookside og er i ferd med å spille inn låter. Antal er forøvrig også med som gjestemusiker på fløyte på det nye albumet som Fatal Fusion altså holder på med.

-Vokalist Knut Erik Grøntvedt synger i bandet Pilot Light, mens gitarist Stig Selnes spiller i Noizy Trip, opplyser Engebretsen.

Som nevnt satser altså Fatal Fusion på at det nye albumet er klar for utgivelse i løpet av neste år. Bandet har ikke helt bestemt seg for tittelen på fjerdeskiva ennå, men det er nesten klart.

-Vi har lekt med noen titler, og har endt opp på en som mest sannsynlig blir albumtittelen, men denne er det for tidlig å gå ut med ennå. Det vil bli offentliggjort sammen med coverartwork senere, mulig rundt nyttårstider, sier han.

Og når albumet er klart, skal bandet ut på veien igjen.

Keyboardist Erlend Engebretsen i sving med låtinnspilling.

-Vi kommer til å gjøre en del konserter for å promotere albumet. Musikalsk sett så er materialet er ganske eklektisk, som vanlig, og passer stilmessig fint inn med resten av bandets katalog. Det blir alt fra låter på 5-6 minutter til låter på 16-17 minutter. Tekstmessig er det fokus på sosiologiske perspektiver, som for eksempel problematikk i forhold til globalisme og post-modernisme, gapet mellom overklassen og arbeiderklassen, apati og nihilisme, mennesket psyke, angst, hevnlyst, og så videre, fortalt gjennom religiøs mytologi eller fantasihistorier, i klassisk «FatalFusioniansk ånd», avslutter en entusiastisk Audun Engebretsen.

Fatal Fusion består av Erlend Engebretsen på keyboards, Lasse Lie på bass,  Audun Engebretsen på trommer, Stig Selnes på gitar og Knut Erik Grøntvedt på vokal.

Facebook Comments

Redaksjonen

Jobber til daglig som journalist. Mangeårig progelsker. Båtgal og tar gjerne egen båt til progkonserter og festivaler (hvis mulig!). Amatørtrommis. Har en bred musikksmak, men med rock og progrock som favorittmusikk. Liker mange forskjellige band, som Gentle Giant, Genesis, Saga, The Windmill, Magic Pie og White Willow – for å nevne noen få.